Big Data

IRP heeft vanwege een groot aantal mediaprojecten veel ervaring in het omgaan met zeer grote hoeveelheden data.

De hoeveelheid data blijft in hoog tempo toenemen. Steeds meer organisaties vragen zich af hoe ze grip houden op de datastromen en de hoeveelheid data in de eigen organisatie. In veel gevallen helpt alleen visualisatie, of het ontwikkelen van dashboards, waar managers in één oogopslag een overzicht krijgen van alle onderliggende informatie(stromen).

Bijvoorbeeld bij ons project www.2news.nl, is het mogelijk om binnen enkele seconden miljoenen artikelen te doorzoeken.

Om deze snelheid te kunnen behalen, maken we gebruik van een combinatie van databases en databasetechnieken.

Als we in de inmiddels ruim 3 miljoen webartikelen zoeken op "Barack Obama" (dus de precieze tekst, dan worden alle artikelen waar deze naam in voorkomt binnen een halve seconde gevonden.

Het is ook mogelijk om complexere zoekopdrachten te formuleren ("Barack Obama" -Michelle), dus alle artikelen waar Barack Obama gevonden wordt, maar niet die waar zijn vrouw Michelle ook genoemd wordt. De snelheid blijft ook bij complexere zoekvragen vrijwel hetzelfde.

We combineren hier de voordelen van een tekstgeorienteerde database (Sphinx) met de indexeringskracht van een objectgeorienteerde database.

Vraag gerust een account aan om het eens uit te proberen.

De vormgeving van 2News is nogal spartaans, de "dossiers" worden namelijk altijd geplaatst binnen de vormgeving van een andere site. Een goed voorbeeld daarvan is te zien op de site voor stedenbouwkundigen (zie laatste nieuws op: UrbanKnowledge.nl ). Hier worden berichten geplaatst die voldoen aan de volgende kenmerken:afkomstig van een beperkt aantal geselecteerde sites, trefwoorden die voor stedenbouwkundigen relevant zijn.

Dit kunnen we ook voor uw organisatie inrichten, zodat u kunt zien waar uw organisatie genoemd wordt, sites monitoren die relevante informatie op uw vakgebied presenteren, etcetera.

Een dashboard voor een duidelijk overzicht

In het bovenstaande voorbeeld gaat het om een zeer grote hoeveelheid ongestructureerde data. In veel gevallen zal het gaan om meer gestructureerde data in (eigen) applicaties of databases, waar snel inzicht in verkregen moet worden. Goede statistische overzichten of de ontwikkeling van Dashboards bieden dan vaak uitkomst.

Bijvoorbeeld in onze VVE-Dashboard applicatie, is het aanbieden van management informatie het uitgangspunt van de ontwikkeling geweest. De uitdaging was: hoe houden organisaties die honderden “Verenigingen van Eigenaren” managen, met vele tienduizenden bewoners, grip op alle ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op alle reparatieverzoeken die dagelijks door bewoners worden ingediend en op de uitvoering daarvan. Of bijvoorbeeld op de planning en voorbereiding van duizenden vergaderingen per jaar.

IRP heeft een groot aantal proces- en document-management systemen ontwikkeld, waar grip houden op informatie en adequate managenentinformatie cruciaal zijn.